Biografi – længere

Komponist Ejnar Kanding er kendt for at udforske muligheder indenfor en bred vifte af musikalske udtryk fra det kropsligt ekspanderende til det følelsesmæssigt statiske eller melankolske. Hans enestående farverige klange forener den elektroniske og akustiske lyd i komplekse teksturer, kropslig energi og sart enkelhed. Kandings musik er en sanselig rejse i det indre livs ukendte områder. En rejse ind i det tvetydige – en sal af spejle. Det musikalske udtryk, form og frase er i fokus ofte med elektronisk lyd som kontrapunkt. Han er kunstnerisk leder af ensemble Contemporánea – Live Electronics Denmark og i EarUnit – concert series.

Kanding har oprindeligt en uddannelse i komposition og musikteori fra det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København (1993), efterfulgt af studier på IRCAM i Paris og med Professor Lev Koblyakov i Jerusalem i 1994 og 95, og siden sin debutkoncert fra det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 1996 har han specialiseret sig i at komponere musik for computer og instrumenter (live electronics). Det har medført en omfattende brug af softwaren MaxMSP i udviklingen af sine værker og som instrument i koncert fremførelser.

Kandings brug af den digitale mixerpult og MaxMSP som instrument er banebrydende indenfor den nye musikerrolle, som er mest kendt som live electronics eller klangregi. Hans virtuositet på dette felt har medført en lang række opførelser både af improviseret og nedskrevet musik af egne og andres værker med mange forskellige ensembler, for eksempel værker af Saariaho, Nono og Stockhausen; og ensembler som Cikada (NO), Ars Nova (SE), Jack Quartet (NYC), Transit ensemble (NYC), American Contemporary Musik Ensemble (ACME, NYC), Ensemble Adapter (DE) og Ensemble Mosaik (DE). Som kunstnerisk leder af og udøvende klangregissør i ensemble Contemporánea har Kanding rejst verden rundt. Ensemblet har specialiseret sig i en glidende og smidig fremførelse af værker, der involverer live electronics. I sin egenskab af at lede Contemporánea og at være formand for den elektroakustiske koncertserie EarUnit har Kanding bestilt og uropført en lang række værker af danske og udenlandske komponister.

Hans værker er blevet udgivet på flere album: i 2023: Suite Résonance med guitarist George Vassilev (CH), Nordic Fragments med Trio Ismena (DK), i 2022 Nordic Broken med Messiaen Quartet (DK), Stillstehen med Ensemble Adapter (DE) og Garden of Gethsemane med Contemporánea (DK); i 2021 Nine Waves med Nordic String Quartet (DK/SE) og Textures & Mosaics II med American Contemporary Music Ensemble (US). Blandt tidligere cd-udgivelser kan nævnes portræt cd’er den nummererede cd med titlen ”…unsägliche Stelle” (1997) af hans debut koncert med det danske ensemble Figura; ”Profundazación de Azul” (2001) – et helt album af Kandings musik inspireret af hans mange koncertrejser med ensemble Contemporánea til fem sydamerikanske lande i slut halvfemserne, ”Flug der Farben” (2012) med kammermusik og soloværker komponeret til Contemporánea gennem en tiårig periode og 2013 udgivelsen af ”Auxiliary Blue” på Dacapo, som markerer et fem år langt samarbejde med Frank Bretschneider (DE).

Kandings nysgerrighed, åbenhed og trang til at afprøve nye territorier har ført til samarbejde med kunstnere, hvor musikkens grænse til det visuelle er blevet udfordret. Dette kan ses i samarbejdet med videokunstnerne Anders Elberling (DK) og Lillevan (Berlin), koncertudstillingerne i Italien (2009, 2011) med maleren Nes Lerpa, det næsten tre timer lange musikteater ”Happy in Dorado City” med instruktøren Wolfgang Häntsch (Hamburg), en surrealistisk danseforestilling med koreografen Camilla Stage (DK) og installationen ”ReRememberer” af Suzanne Bocanegra (NYC) for improviseret realtime processing af Kanding, improviserende akkordionist Frode Andersen, 50 violinspillende ikke-violinister og en ekstremt forstærket trævæv.

Dertil kommer Kandings rolle som kunstnerisk leder for ensemblet Contemporánea, som har gjort det muligt for publikum at opleve hans musik på meget forskelligartede platforme såsom diskotek Nice T, Buenos Aires; i David Langs lejlighed (NYC), der har en scene for intimkoncerter; en udendørs koncert på Andesbjergene, Bogotá; jazzklub Blå, Oslo; i natklub Rust, København og i den rå cementkonstruktion i DRs nye Radiohus, da kun bygningens bærende dele stod færdig. De fysiske rammer om musikken har haft høj prioritet, ligesom koncerternes indhold har været gennemtænkt som en storformal helhed.

Kandings musik er også værdsat i en traditionel ny musik sammenhæng og er blevet udvalgt til prominente festivaler såsom International Computer Music Conference (2001, 2004, 2010), International Society for Contemporary Music (2002, 2008), Festival Synthése, Nordiske Musikdage, Up North, Interactive Arts Performances Series på New York University m.fl. Udover Statens Kunstfonds treårige stipendium og mange arbejdslegater har Kanding modtaget adskillige bestillinger af en række internationale ensembler såsom Osiris Trio (NL), Harry Sparnaay Trio (NL), Crash ensemble (IR), Cikada ensemble (NO), ensemble Ars Nova (SE), Ensemble Adapter (DE), Zoë Martlew (GB), Todd Reynolds (US), Transit ensemble (NYC), JACK Quartet (NYC), George Vassilev (CH), Christophe Fellay (CH), American Contemporary Music Ensemble (NYC), Quinteto del Fuego (CH), The Six Tones (SE), Duo ConCordis (CH) og Black Page Trio (AT) samt de danske ensembler Figura, Athelas, Alpha Trio, Copenhagen Art Ensemble, Messerkvartetten, Audio Exhibition, Ensemble Midtvest, Nordic String Quartet, Messiaen Quartet Copenhagen, Trio Ismena, Rudersdal Kammersolister.